Lokakuu on Downin oireyhtymän tietoisuuskuukausi

15.10.2024

Lokakuu on Downin oireyhtymän tietoisuuskuukausi. Sitä juhlitaan vuosittain ❤️

Kansainvälisesti lokakuu on ollut oireyhtymän tietoisuuskuukausi jo 1980-luvulta lähtien. Sen tarkoituksena on levittää tietoutta oireyhtymästä ja herättää keskustelua. 

Voit osallistua jakamalla kuvia ja julkaisuja somessa ❤️

#downiaiset #DownSyndromeAwarenessMonth

Mitä tarkoitetaan Downin oireyhtymällä ja mistä se johtuu?

Suomessa syntyy vuosittain noin 70 lasta, joilla on Downin oireyhtymä. Henkilöitä, joilla on Downin oireyhtymä on Suomessa noin 3600. Downin syndrooma eli Downin oireyhtymä on yleisin kromosomihäiriö, joka voi aiheuttaa kehitysvammaisuutta. Se johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. 

Lähes kaikilla on mielikuva siitä, millaisia down-ihmiset ovat. Nämä mielikuvat ovat kuitenkin usein vanhentuneita ja jopa virheellisiä. Oireyhtymän vaikutus arkielämään on sitä vähäisempi, mitä paremmin yhteiskunta on suunniteltu meille kaikille. Downin oireyhtymä ei ole sairaus. Sen sijaan se voidaan nähdä yksilön yhtenä ominaisuutena. 

 

Voiko Downin oireyhtymän syntymiseen itse vaikuttaa?

Downin oireyhtymän syntymiseen ei voi itse vaikuttaa. Yleensä Downin oireyhtymä syntyy ilman perheen aikaisempaa sukuhistoriaa biologisesti sattumalta tapahtuneen kromosomimutaation seurauksesta.

Suomessa noin 70 perhettä saa vuosittain kuulla, että syntyneellä lapsella on Downin oireyhtymä. Downin oireyhtymä on Suomen yleisin kromosomihäiriö. Se syntyy yleensä ilman perheen aikaisempaa sukuhistoriaa biologisesti sattumalta tapahtuneen kromosomimutaation seurauksesta.